Strona 48 z 49

: 24 gru 2023, 19:00
Bunyip
#24
kalendarz adwentowy
Obrazek
Wymiana uprzejmości



Pamięć o najbliższych jest bardzo ważna. Aby pokazać, że pamiętacie o relacjach budowanych przez wasze postacie, wyślijcie sms'owe życzenia do trzech osób.

Czas na wykonanie zadania macie do 26.12 godz. 19:00
Wykonane zadanie należy udokumentować w tym temacie za pomocą poniższego kodu:

CODE: Zaznacz cały

Zadanie #24
[b]Gracz biorący udział:[/b] nick/imię
[b]Sms 1[/b]: [url=tuwklejlink]klik[/url]
[b]Sms 2[/b]: [url=tuwklejlink]klik[/url]
[b]Sms 3[/b]: [url=tuwklejlink]klik[/url]


: 24 gru 2023, 19:53
viper monroe
Zadanie #24
Gracz biorący udział: żmijka
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 24 gru 2023, 20:12
Dennis Rosberg
Zadanie #24
Gracz biorący udział: Dennis
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 24 gru 2023, 20:32
Layonell K. Neelsen
Zadanie #24
Gracz biorący udział: Natalia
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 24 gru 2023, 21:35
Samuel Monroe
Zadanie #24
Gracz biorący udział: Myre
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 24 gru 2023, 22:02
Arielle Adams
Zadanie #24
Gracz biorący udział: Arielka
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 24 gru 2023, 23:48
finneas barrington
Zadanie #23
Gracz biorący udział: z.
Przepis:
damn good cherry pie
W KUCHNI SWOJEJ LUB CUDZEJ POSZUKAJ:
— 120 ml zimnego pełnotłustego mleka (resztę podgrzej, dodaj łyżeczkę miodu i wypij do ciasta)
— 1 łyżeczkę octu jabłkowego (nikt się nie obrazi, jeśli trochę wylejesz do kosza, zlewu albo muszli klozetowej)
— 340 g mąki pszennej
— 2 łyżki cukru (jeśli cię stać, jeśli nie, „pożycz” od sąsiada, najlepiej przystojnego)
— 1 łyżeczkę koszernej soli lub własnych lub cudzych łez (jeśli wolisz zaoszczędzić)
— 227 g masła
— jajko
— 60 ml mleka

Na wiśniowe nadzienie należy przygotować ponad kilogram kwaśnych wiśni bez pestek (3/4 do ciasta, reszta do zjedzenia podczas przygotowywania ciasta), 200 g cukru, 36 g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej), pół łyżeczki soli morskiej (ponownie można użyć swoje łzy) opcjonalnie 3 łyżki nalewki wiśniowej (opcjonalnie, jeśli na trzeźwo nie potrafisz piec)

CHERRY PIE — WIERZCH:

W dzbanku z miarką należy wymieszać mleko i ocet jabłkowy. Następnie w dużej misce wymieszać mąkę pszenną, cukier i sól widelcem, aż dokładnie się połączą. Za pomocą foremki do ciasta trzeba pokroić w kostkę masło, aż będzie wielkości małego groszku. Za pomocą widelca lub dużej łyżki powoli dodawaj płyn w pięciu podejściach. Ważne, aby zatrzymywać się po każdym nalaniu i sukcesywnie łączyć ciasto. Następnie ciasto należy ugnieść lekko w misce, aż utworzy zwartą całość. Następnie podziel ciasto na dwie równe części i przykryj szczelnie folią. Ciasto należy przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę (w czasie oczekiwania szczególnie poleca się drzemkę). Warto wiedzieć, że ciasto można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić do maksymalnie dwóch miesięcy (jeśli drzemka zaszłaby dłużej).

CHERRY PIE — NADZIENIE:

Na początek trzeba wymieszać wiśnie, cukier, skrobię kukurydzianą i sól w rondlu średniej wielkości i gotować na średnim ogniu, aż wiśnie rozmrożą się (jeśli są zamrożone, np przez twoje zimne paluchy), a skrobia kukurydziana i cukier się rozpuszczą. Następnie należy zmniejszyć temperaturę, mieszając od czasu do czasu, aby wiśnie się nie przypaliły się i gotować, aż mieszanina nieco zgęstnieje. Trwa to około 20 minut. Następnie należy dodać nalewkę wiśniową (jeśli nie zdążyłeś wypić wszystkiego), wymieszać i zdjąć z ognia. Nadzienie wiśniowe należy ostudzić do temperatury pokojowej.

Rozgrzej piekarnik do 210° Celsjusza. Następnie na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej trzeba rozwałkować część ciasta do koła o grubości 3 milimetrów. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć średnicę około 38 centymetrów. Następnie należy ciasto przenieść na 23-centymetrową formę do tarty i schłodzić w lodówce.

Następnie szybko (szybko!!!), należy rozłożyć drugą część ciasta do prostokąta o grubości 3 milimetrów. Ciasto trzeba pokroić na 6 pasków o szerokości około 5 centymetrów (nikt się nie pogniewa, jeśli nie będziesz odmierzać ich z linijką). Następnie trzeba wyjąć formę z ciastem z lodówki i napełnić nadzieniem wiśniowym. Z pasków ciasta trzeba zapleść charakterystyczną kratkę (inaczej we śnie przyjdą po ciebie demony). Następnie należy dokładnie wcisnąć ciasto w brzegi, zagnieść krawędzie i zrobić ranty.

W małej misce należy ubić jajko i mleko. A następnie płynem mleczno-jajecznym posmarować wierzch ciasta i posypać cukrem kryształem. Następnie należy wstawić formę do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 210° Celsjusza, obracając raz w połowie (siebie, żeby w trakcie nie zasnąć, ale ciasto też można). Następnie trzeba zmniejszyć temperaturę do 180° Celsjusza i piec kolejne 30–40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni (ty też możesz z wrażenia). Przed podaniem trzeba wyjąć ciasto wiśniowe z piekarnika i odstawić do ostygnięcia (kto by pomyślał, prawda? Zawsze je się prosto z piekarnika!). Można posypać śniegiem, żeby było bardziej świątecznie — jeśli nie ma się pod ręką, może być cukier puder.

PRZEPIS W INSPIRACJI (ZGRYŹLIWE KOMENTARZE AUTORSKIE): MOJEGOTOWANIE.PL

ciasto szczególnie poleca Special Agent Dale Cooper
Obrazek

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 25 gru 2023, 11:18
Nina Peterson
Zadanie #24
Gracz biorący udział: India
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 25 gru 2023, 13:21
hyacinthus napoliellio
Zadanie #23
Gracz biorący udział: katastrofa
Przepis: elfi
Spanakopita
600 g świeżego szpinaku
1 pęczek mięty pieprzowej
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
4 duże cebule
1 pęczek zielonej cebulki lub szczypiorku
400 g sera feta lub mizithra
2-3 szklanki oliwy
1 opakowanie (450 g) ciasta filo lub domowe filo z tego przepisu
sól, pieprz, dzikie oregano z Krety


Okrągłą blachę o średnicy 30 cm wysmaruj dokładnie oliwą.
Ustaw piekarnik na 200 stopni, grzałka górna i dolna.
Umyty szpinak oraz zioła (miętę, pietruszkę, koperek i szczypiorek) posiekaj niezbyt drobno i włóż do bardzo dużej miski.
Cebulę pokrój w cienkie półplasterki i dodaj do szpinaku z ziołami.
Do zawartości miski dodaj pokruszony ser, 1/4 łyżeczki dzikiego oregano (lub 1 łyżeczkę jeśli używasz zwykłego oregano) oraz sól i pieprz do smaku.

Dokładnie wymieszaj zawartość miski dłońmi, ściskając mocno farsz, aby szpinak i zioła zaczęły mięknąć.

Policz płaty ciasta filo i odłóż połowę.

Na wysmarowaną oliwą blachę ułóż pierwszy płat ciasta i porządnie wysmaruj go oliwą.
Zawiń brzegi do środka, posmaruj je oliwą i nałóż następną warstwę ciasta, po czym znowu posmaruj ją obficie oliwą.
Powtórz powyższe czynności z pierwszą połową ciasta filo.
Na warstwy ciasta wyłóż całe nadzienie i wyrównaj jego powierzchnię dłońmi.
Przykryj pitę pozostałymi warstwami ciasta, nakładając je w ten sam sposób: płat ciasta filo, oliwa, znowu płat ciasta filo, kończąc na warstwie oliwy na wierzchu.
Bardzo ostrym nożem potnij spanakopitę na kawałki, upewniając się, że dokładnie przecinasz wszystkie warstwy.
Piecz około 1 godzinę 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Jeśli pita zacznie się delikatnie przypalać z wierzchu, nakryj ją folią aluminiową i zmniejsz temperaturę do 180 stopni.

by polikala
Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 25 gru 2023, 13:51
Lachlan Clearwater
Zadanie #24
Gracz biorący udział: jolanta
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 25 gru 2023, 13:53
leonidas fitzgerald
Zadanie #24
Gracz biorący udział: katastrofa
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas:  

: 25 gru 2023, 14:45
Sophie Remington
Zadanie #24
Gracz biorący udział: Lama
Sms 1: klik
Sms 2: klik
Sms 3: klik

Zadanie zaliczone :foxmas: