W KUCHNI SWOJEJ LUB CUDZEJ POSZUKAJ:
— 120 ml zimnego pełnotłustego mleka (resztę podgrzej, dodaj łyżeczkę miodu i wypij do ciasta)
— 1 łyżeczkę octu jabłkowego (nikt się nie obrazi, jeśli trochę wylejesz do kosza, zlewu albo muszli klozetowej)
— 340 g mąki pszennej
— 2 łyżki cukru (jeśli cię stać, jeśli nie, „pożycz” od sąsiada, najlepiej przystojnego)
— 1 łyżeczkę koszernej soli lub własnych lub cudzych łez (jeśli wolisz zaoszczędzić)
— 227 g masła
— jajko
— 60 ml mleka
Na wiśniowe nadzienie należy przygotować ponad kilogram kwaśnych wiśni bez pestek (3/4 do ciasta, reszta do zjedzenia podczas przygotowywania ciasta), 200 g cukru, 36 g skrobi kukurydzianej (lub mąki ziemniaczanej), pół łyżeczki soli morskiej (ponownie można użyć swoje łzy) opcjonalnie 3 łyżki nalewki wiśniowej (opcjonalnie, jeśli na trzeźwo nie potrafisz piec)
CHERRY PIE — WIERZCH:
W dzbanku z miarką należy wymieszać mleko i ocet jabłkowy. Następnie w dużej misce wymieszać mąkę pszenną, cukier i sól widelcem, aż dokładnie się połączą. Za pomocą foremki do ciasta trzeba pokroić w kostkę masło, aż będzie wielkości małego groszku. Za pomocą widelca lub dużej łyżki powoli dodawaj płyn w pięciu podejściach. Ważne, aby zatrzymywać się po każdym nalaniu i sukcesywnie łączyć ciasto. Następnie ciasto należy ugnieść lekko w misce, aż utworzy zwartą całość. Następnie podziel ciasto na dwie równe części i przykryj szczelnie folią. Ciasto należy przechowywać w lodówce przez co najmniej godzinę (w czasie oczekiwania szczególnie poleca się drzemkę). Warto wiedzieć, że ciasto można przechowywać w lodówce do tygodnia lub zamrozić do maksymalnie dwóch miesięcy (jeśli drzemka zaszłaby dłużej).
CHERRY PIE — NADZIENIE:
Na początek trzeba wymieszać wiśnie, cukier, skrobię kukurydzianą i sól w rondlu średniej wielkości i gotować na średnim ogniu, aż wiśnie rozmrożą się (jeśli są zamrożone, np przez twoje zimne paluchy), a skrobia kukurydziana i cukier się rozpuszczą. Następnie należy zmniejszyć temperaturę, mieszając od czasu do czasu, aby wiśnie się nie przypaliły się i gotować, aż mieszanina nieco zgęstnieje. Trwa to około 20 minut. Następnie należy dodać nalewkę wiśniową (jeśli nie zdążyłeś wypić wszystkiego), wymieszać i zdjąć z ognia. Nadzienie wiśniowe należy ostudzić do temperatury pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do 210° Celsjusza. Następnie na lekko posypanej mąką powierzchni roboczej trzeba rozwałkować część ciasta do koła o grubości 3 milimetrów. Po rozwałkowaniu ciasto powinno mieć średnicę około 38 centymetrów. Następnie należy ciasto przenieść na 23-centymetrową formę do tarty i schłodzić w lodówce.
Następnie szybko (szybko!!!), należy rozłożyć drugą część ciasta do prostokąta o grubości 3 milimetrów. Ciasto trzeba pokroić na 6 pasków o szerokości około 5 centymetrów (nikt się nie pogniewa, jeśli nie będziesz odmierzać ich z linijką). Następnie trzeba wyjąć formę z ciastem z lodówki i napełnić nadzieniem wiśniowym. Z pasków ciasta trzeba zapleść charakterystyczną kratkę (inaczej we śnie przyjdą po ciebie demony). Następnie należy dokładnie wcisnąć ciasto w brzegi, zagnieść krawędzie i zrobić ranty.
W małej misce należy ubić jajko i mleko. A następnie płynem mleczno-jajecznym posmarować wierzch ciasta i posypać cukrem kryształem. Następnie należy wstawić formę do piekarnika i piec przez 20 minut w temperaturze 210° Celsjusza, obracając raz w połowie (siebie, żeby w trakcie nie zasnąć, ale ciasto też można). Następnie trzeba zmniejszyć temperaturę do 180° Celsjusza i piec kolejne 30–40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni (ty też możesz z wrażenia). Przed podaniem trzeba wyjąć ciasto wiśniowe z piekarnika i odstawić do ostygnięcia (kto by pomyślał, prawda? Zawsze je się prosto z piekarnika!). Można posypać śniegiem, żeby było bardziej świątecznie — jeśli nie ma się pod ręką, może być cukier puder.
PRZEPIS W INSPIRACJI (ZGRYŹLIWE KOMENTARZE AUTORSKIE): MOJEGOTOWANIE.PL
ciasto szczególnie poleca Special Agent Dale Cooper
Zadanie zaliczone